Vervolg les 1. Zuurdesem
Je hebt nu zuurdesem gemaakt, wat geweldig is dat he!
Zorg dat je de volgende spullen klaar hebt staan:
- Het zuurdesem
- Weegschaal
- Kom
- Ingrediënten voor brood
- Theedoek
Verzamel je kinderen rondom het zuurdesem. Deze
activiteit kun je het best aan het eind van de dag plannen, omdat de eerste
rijstijd minimaal zes uur bedraagt. Zelf heb ik het moment voor het avondeten
genomen en het deeg de hele avond en nacht laten rijzen.
“Weten jullie nog wat dit is?”
Kinderen jonger dan zes: “Ruik eens, het is ook echt
zuur.” “Zien jullie die belletjes?” “En zien jullie dat het zuurdesem groter is
geworden? Het is gerezen.”
Kinderen ouder dan zes kun je vragen: “Lees eens voor wat
er op staat.” Voor jongere kinderen kun je het zelf voorlezen.
“Waarmee zal ik het koninkrijk van God vergelijken? Het lijkt op zuurdesem die door een vrouw met drie zakken meel werd vermengd tot alle meel doordesemd was.”
“Ik vraag me af wat dat betekent.”
“We gaan vandaag
onderzoeken wat er gebeurt als je zuurdesem met meel mengt.”
Volg nu een recept voor zuurdesembrood, bijvoorbeeld deze:
Ikzelf heb de volgende ingrediënten gebruikt:
500 g meel
Lepel honing
150 g zuurdesem
Eetlepel zout
30 g gesmolten boter
200 ml water
Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet daar de
zuurdesem in. Meng het zuurdesem met de rest van het meel door vanuit het
midden naar buiten te roeren met bijvoorbeeld een vork.
Als alle ingrediënten zijn gemengd kun je aan het kneden.
Een leuk werkje voor kinderen! Zorg dat er minstens 10 minuten gekneed wordt.
Dan afdekken met een natte theedoek en wegzetten op een
warme, tochtvrije plek. Minstens zes uur laten rijzen.
De volgende ochtend is de magie geschied: het deeg is
twee keer zo groot geworden. Ohhh en ahhh!
“Wat is hier gebeurd? Wie heeft dat gedaan?” Leg uit, dat
het hele deeg is veranderd in zuurdesem, die het deeg van binnen uit heeft
laten groeien/ rijzen. Je kunt het ook ruiken: het deeg ruikt een beetje zuur.
“Kun je het deeg en het zuurdesem nog scheiden?” Nee. Het
is één geworden, één groot groeiend geheel.
Om er brood van te maken, moet het nu nog een keer
gekneed worden. In 1 minuut kneed je alle lucht er uit, rolt het uit tot een
lap, die je weer opvouwt en in een ingevette broodvorm of op een bakpapiertje
op een ovenplaat plaatst. Sluit het af met plastic en laat het opnieuw minstens
twee uur rijzen op een warme plek.
De broden moeten twee keer zo groot groeien. Verwonder je
samen met de kinderen over dit verbazingwekkende rijzen en verwarm de oven voor
op 220C.
Bak de broden ongeveer 35-45 minuten in de oven. Mmm… Volgens
mij bestaat er geen lekkerdere geur!
Haal de broden uit de oven en laat ze -in een theedoek
gepakt- afkoelen.
Natuurlijk willen we het brood meteen proeven. Lekker
samen met een beetje zelfgemaakte jam en een kopje thee. Neem het potje
zuurdesem er nog eens bij.
“Wat deed dat zuurdesem nou met de rest van het deeg?”
“Ik vraag me af wat Jezus bedoelde toen hij zei: het
koninkrijk van God lijkt op zuurdesem dat werd vermengd met drie zakken meel?”
“Drie zakken meel, dat is wel erg veel, zou het zuurdesem
daar lang mee bezig zijn, voordat alles gerezen was?”
“Is het koninkrijk van God in het begin overal? En aan
het eind?”
“Wat doet het koninkrijk van God met de rest van de
wereld?”
…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten