donderdag 12 februari 2015

Het Kathedralenspel


Het duurde even voordat deze post klaar was. Eigenlijk is dit de tijd waarin ik ideeën zou willen posten over de veertigdagentijd (en die post komt er binnenkort ook aan) maar het werk aan deze post duurde langer dan gedacht. Ik ben intussen wel een informatie expert op het gebied van beroemde kathedralen geworden, dat wel. Het zit namelijk zo.

In mijn catecheseklasje zit een kind dat het niet meer zo interessant vindt allemaal. Wat hij wel heel erg boeiend vindt zijn kerkgebouwen. En omdat we catechese a la Montessori doen (eigen leerweg enzo) ben ik voor hem op zoek gegaan naar een leuk werkje over kerkgebouwen. Geïnspireerd door een mevrouw uit Sint-Petersburg (heerlijk dat internet…) heb ik een ‘Kathedralenspel’ bedacht. Zo werkt het: Er zijn 30 kaartjes met plaatjes van beroemde kerken en kathedralen (bijvoorbeeld de Notre-Dame van Parijs, de Hagia Sophia en de Sagrada Familia). Op de achterkant staan de namen (daar kan het kind op spieken). Ik heb daarbij ook 30 kaartjes gemaakt met de naam van de kerk en allerlei weetjes over de kerk (‘plaats’, ‘land’, ‘bouwjaar’ en ‘bijzonder’). Het kind mag de plaatjes allemaal voor zich op tafel neerleggen en moet dan bij elk informatiekaartje het plaatje zoeken. Deze legt hij dan bij elkaar op tafel. Eerst mag hij natuurlijk spieken op de achterkant van het plaatje, maar lukt het na een paar keer spelen ook zonder achterop te kijken? En kun je de plaatjes ook op volgorde leggen van bouwjaar? Welke kerk vind je het mooist? Teken een kerk in dezelfde stijl. Of zoek in de atlas de plaatsen van de kerken op. Wat valt op?



Leuk als werkje in je klas, ‘home school’ of thuis! Ik denk dat het geschikt voor kinderen van 7-12 jaar. Mijn oudste van bijna acht is er al uren mee bezig geweest.



Veel speelplezier!

woensdag 4 februari 2015

woensdag 28 januari 2015

10 psalmen om met kinderen te bidden bij het slapen gaan



Toen ik vorige week mijn blog schreef over het leven in een klooster en nog eens nadacht, kwam ik tot de ontdekking dat mijn kinderen nauwelijks met de Psalmen in aanraking komen. Ja, natuurlijk zingen we er één iedere zondag, maar de kinderen zijn op dat moment vaak in de kinderwoorddienst. En thuis wanneer je uit de kinderbijbel voorleest, kom je ze ook nooit tegen. Ik geloof dat we hier één van onze “vergeten bijbelpassages” waar ik het eerder over had hebben gevonden! In het klooster hebben ze dat beter bekeken: tijdens alle gezamenlijke getijdengebeden worden er zoveel psalmen gezongen, dat de monniken in vier weken elke psalm minstens één keer gebeden hebben. Monniken kennen de teksten van de psalmen hierdoor zo van binnen en van buiten, dat deze bij iedere situatie naar boven komen en hen troosten of inspireren. Ik wil dit ook voor mijn kinderen!

Voor wat oudere kinderen (die al goed kunnen lezen) bestaat er een “getijdenboekje voor kinderen”. Misschien dat we deze voor de veertigdagentijd aan gaan schaffen, maar voorlopig pakken we het iets kleinschaliger aan (ze zijn tenslotte nog maar 7, 5 en 1).

Aangezien de liederen een soort gebeden zijn, leek het me een goed idee om een aantal (stukjes van) psalmen bij het naar bed gaan eens samen te bidden. Ik maakte hiervoor 10 kaarten waaruit ze iedere dag mogen kiezen. Voor jullie zet ik ze nu ook op mijn blog. Ikzelf heb ze uitgeprint, geplastificeerd voor extra duurzaamheid en in een mooi mandje gelegd die ik wederom weer bij de kringloopwinkel gevonden heb. Het mandje heb ik in het gebedshoekje van mijn zoontje gezet!


De teksten komen uit de Nieuwe Bijbelvertaling.

Om verder te lezen:

maandag 19 januari 2015

Wat gezinnen kunnen leren van monniken in een klooster

Als je een paar dagen bij een klooster logeert (bijvoorbeeld voor een retraite), vind je in je kamer vrijwel altijd een kaart met informatie over het dagritme van de monniken/ zusters. In een klooster leven ze namelijk altijd volgens een ritme. Het hangt een beetje af van wat-voor-een-klooster hoe vaak er gebeden wordt en hoe de balans is tussen activiteiten en rust, maar altijd is er een vast leefritme waar men zich in principe aan houdt. Een leefritme van een actieve orde ziet er bijvoorbeeld  ongeveer zo uit:

6.15 Opstaan, stil gebed
7.15 gezamenlijk ochtendgebed (Lauden geheten)
7.30 Ontbijt
8.00 Werk en studie
12.00 H. Mis, middaggebed (Sext geheten)
13.00 Lunch
13.30 Werk en studie
16.00 Namiddaggebed (Vespers geheten)
16.30 Lectio Divina (Bijbelstudie)
17.00 Huishoudelijke werk
18.00 Avondmaaltijd
18.30 Ontspanning
19.30 Aanbidding
20.30 Avondgebed (Completen geheten)





Het is niet voor niets 1 van de eerste dingen die Supernanny onderneemt wanneer ze een nieuw gezin komt helpen: het aanbrengen van een dagritme. Kinderen en ook grote mensen gedijen bij een bepaald leefpatroon en bovendien krijg je veel meer op een dag gedaan, wanneer er een bepaalde routine en een ritme in zit. 





Ook inhoudelijk kun je als (christelijk) gezin geïnspireerd worden door het leven in een klooster. “Ledigheid is des duivels oorkussen”, luidt het spreekwoord niet voor niets, dus –hup- aan het studeren, klusjes doen, en vergeet ook niet het gezamenlijke en persoonlijke gebed, het lezen in de bijbel en natuurlijk toch ook wel de ontspanning. Maar je hoeft niet de hele dag alleen te spelen en te ontspannen! Voeg er eens een educatieve activiteit aan toe of een klusjesmoment. Lees op een vaste tijd voor uit de bijbel of doe mee met de lauden, vespers of completen (voor kinderen in aangepaste vorm uiteraard). 


In Amerika is er een hele stroming christenen, die van mening is dat een hypotheek aangaan in strijd is met Bijbelse principes, en wat ze daaraan doen is hun tieners aan het werk zetten, eigen bedrijfjes laten beginnen en zo een hele smak geld laten sparen voor hun latere huis. Nou zeg ik niet dat die situatie daar helemaal toepasbaar is in Nederland of België (de huizen zijn hier sowieso een stuk duurder), maar met de observatie dat pubers behoorlijk veel tijd kwijt zijn aan rondlummelen en voor de computer/ telefoon hangen, daar ben ik het wel mee eens. Moet je kijken wat je daar allemaal voor in de plaats kunt doen en hoeveel leerervaringen en groeikansen ze dan voor zichzelf kunnen creëren. Een hoeveel tijd gebruik jij zelf eigenlijk effectief op een dag?

vrijdag 16 januari 2015

Het Goede Manierenspel

“Ik wil NIEIEIET!!!” “Dit is stom.” – Knal- (Een botsing of stomp).
Moeder: “Zucht…”

 Het hebben van goede basismanieren is een onmisbare vaardigheid voor het succes van je kinderen in de wereld. Dat vinden we allemaal wel denk ik, maar hoe je je kinderen zover krijgt is een ander verhaal. Sommige kinderen zijn uit zich zelf al heel attent voor anderen, terwijl andere kinderen er wat meer moeite mee hebben. Ik heb het zelf gezien tussen mijn eigen kinderen, dus we hoeven ons er echt niet voor te schamen als je kind een keer wat minder sociaal gedrag vertoont. Ze zijn nog niet af, he! Belangrijker is wat je er als ouders mee doet, welk modelgedrag je voorleeft en welke nadruk je gaat leggen in je opvoeding. Ik vond het bij ons tijd voor wat nadruk op de vorming van goede manieren. Daarom heb ik eens rondgeneusd op internet en kwam toen op ‘the good mannersgame’. Ik heb het vertaald en er een bordspel van gemaakt dat ik nu met jullie wil delen.



Wat is het Goede Manieren Spel?

Het Goede Manieren Spel is een bordspel, waarbij de kinderen steeds met de dobbelsteen mogen gooien en lopen, en een kaartje mogen pakken. Op het kaartje staan voorbeelden van goedgemanierd gedrag, slechtgemanierd gedrag en oefenkaarten, waarbij ze zelf een oplossing moeten bedenken voor een probleemsituatie. Bij goed gedrag mogen ze extra stapjes vooruit en bij slecht gedrag achteruit. Wie het eerst bij de finish aankomt, is de winnaar!

Hoe maak je zelf een Goede Manieren Spel?

Je hebt nodig:



Print het format voor het speelveld en het format voor de kaartjes uit. Je kunt dit op gekleurd papier doen. Knip de kaartjes uit.

Lijm het speelveld op je karton.

Versier het speelveld. Je kunt hierbij je kinderen inschakelen. Misschien vinden ze het leuk om je te helpen met inkleuren. Ik heb mijn kinderen foto’s van zichzelf laten maken, waarop ze goede manieren en slechte manieren gingen uitbeelden. Dit was een hele goede oefening, want ze moesten zelf nadenken over wat eigenlijk goedgemanierd gedrag is. En ze vonden het echt superleuk om te doen!

Ik heb ook zelf pionnetjes gemaakt van foto’s van de kinderen waarop ze rennen. Die heb ik uitgeknipt en op een wasknijper gezet. Daarmee kunnen ze dan lopen (zie foto).




Het blijkt in de praktijk dat mijn meest empathische kind het Goede Manieren Spel het allerleukst vindt om te spelen, maar zelfs als sommige van je kinderen niet mee willen spelen, horen ze toch wat er op de kaartjes staat en leren ze er veel van. Wanneer we in de praktijk een bepaalde situatie tegenkomen, vraag ik nu: “Waren dit nu goede manieren of slechte manieren?” Het spel maakt dit bespreekbaar.

Nieuwe baby

Een klein berichtje tussendoor vanuit mama’s volle huis: Het huis gaat over een paar maanden nog een beetje voller worden, want er komt weer een kleintje bij! Ja, we zijn in verwachting van ons vierde kindje. Erg spannend! Het was niet gemakkelijk om de blog bij te houden iedere week, want de misselijkheid vierde hoogtij. Nu gaat het weer ietsje beter en ga ik de draad weer oppakken. In de pen zitten een gezelschapsspel voor goede manieren en alvast iets voor de veertigdagentijd (die komt al sneller dan je denkt…). Ik hoop dat jullie aan mijn ideeen nieuwe inspiratie vinden om bezig te blijven met je huis en alles wat daarin rondloopt. Wat je doet is goud waard!