maandag 19 januari 2015

Wat gezinnen kunnen leren van monniken in een klooster

Als je een paar dagen bij een klooster logeert (bijvoorbeeld voor een retraite), vind je in je kamer vrijwel altijd een kaart met informatie over het dagritme van de monniken/ zusters. In een klooster leven ze namelijk altijd volgens een ritme. Het hangt een beetje af van wat-voor-een-klooster hoe vaak er gebeden wordt en hoe de balans is tussen activiteiten en rust, maar altijd is er een vast leefritme waar men zich in principe aan houdt. Een leefritme van een actieve orde ziet er bijvoorbeeld  ongeveer zo uit:

6.15 Opstaan, stil gebed
7.15 gezamenlijk ochtendgebed (Lauden geheten)
7.30 Ontbijt
8.00 Werk en studie
12.00 H. Mis, middaggebed (Sext geheten)
13.00 Lunch
13.30 Werk en studie
16.00 Namiddaggebed (Vespers geheten)
16.30 Lectio Divina (Bijbelstudie)
17.00 Huishoudelijke werk
18.00 Avondmaaltijd
18.30 Ontspanning
19.30 Aanbidding
20.30 Avondgebed (Completen geheten)





Het is niet voor niets 1 van de eerste dingen die Supernanny onderneemt wanneer ze een nieuw gezin komt helpen: het aanbrengen van een dagritme. Kinderen en ook grote mensen gedijen bij een bepaald leefpatroon en bovendien krijg je veel meer op een dag gedaan, wanneer er een bepaalde routine en een ritme in zit. 





Ook inhoudelijk kun je als (christelijk) gezin geïnspireerd worden door het leven in een klooster. “Ledigheid is des duivels oorkussen”, luidt het spreekwoord niet voor niets, dus –hup- aan het studeren, klusjes doen, en vergeet ook niet het gezamenlijke en persoonlijke gebed, het lezen in de bijbel en natuurlijk toch ook wel de ontspanning. Maar je hoeft niet de hele dag alleen te spelen en te ontspannen! Voeg er eens een educatieve activiteit aan toe of een klusjesmoment. Lees op een vaste tijd voor uit de bijbel of doe mee met de lauden, vespers of completen (voor kinderen in aangepaste vorm uiteraard). 


In Amerika is er een hele stroming christenen, die van mening is dat een hypotheek aangaan in strijd is met Bijbelse principes, en wat ze daaraan doen is hun tieners aan het werk zetten, eigen bedrijfjes laten beginnen en zo een hele smak geld laten sparen voor hun latere huis. Nou zeg ik niet dat die situatie daar helemaal toepasbaar is in Nederland of België (de huizen zijn hier sowieso een stuk duurder), maar met de observatie dat pubers behoorlijk veel tijd kwijt zijn aan rondlummelen en voor de computer/ telefoon hangen, daar ben ik het wel mee eens. Moet je kijken wat je daar allemaal voor in de plaats kunt doen en hoeveel leerervaringen en groeikansen ze dan voor zichzelf kunnen creëren. Een hoeveel tijd gebruik jij zelf eigenlijk effectief op een dag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten