donderdag 5 april 2012

Modus Operandi bij Joodse Paasmaaltijd



In mijn vorige bericht stond hoe je een Joodse Paasmaaltijd met je gezin kon houden. Hieronder een Nederlandse vertaling:

Riten bij de Joodse Paasmaaltijd.
1. Steek de kaars aan. Zeg, “Gezegend zijt Gij, Heer onze God, Koning van het heelal, die ons heiligt door het bloed van de Messias, en ons vraagt een licht voor alle mensen te zijn en die ons Jezus gaf, onze Messias, het licht van de wereld.”
2. Zegen de eerste beker vruchtensap. "We nemen de kiddush beker en verkondigen de heiligheid van deze Dag van Bevrijding!” Iedereen drinkt van het vruchtensap.
3. De groene groenten staan voor de hysop dat gebruikt was om het bloed van het Paaslam op de deurposten te smeren. Wanneer je het volgende zegt, mag iedereen een stukje groente pakken en in het zoute water dopen. Zeg, "Gezegend zijt Gij, Heer onze God, Koning van het heelal, Schepper van de vruchten van de aarde.”
4. Hierna mag iedereen een matze pakken, omhoog houden en samen zeggen, "Dit is het brood van het verdriet, het armenbrood, wat onze voorvaderen aten in het land van Egypte. Laat allen die honger hebben komen en eten. Laat allen die nood hebben delen in onze hoop op Pasen.”
Iedereen legt de matze terug op de schaal.
5. Schenk een tweede beker sap in terwijl het het verhaal van de Joodse bevrijding vertelt uit Exodus 12. Iedereen drinkt ervan.
6. Laat het geroosterde bot zien en zeg, “Onze voorvaderen in Egypte werden gered door het bloed van een lam. Hiermee gedenken we dat God zijn volk redde van Farao's oordeel tegen hen.”
7. Houdt de mirre (het bittere kruid omhoog) en zeg, “De Egyptenaren maakten het leven van onze voorvaderen bitter, Het bittere kruid spreekt van het verdriet.” Houdt de Charoseth omhoog en zeg, “Dit staat voor het cement waarmee de Joden de gebouwen moesten metselen voor de Egyptische steden.” Meng de mirre en de charoseth. Zet het terug tussen twee stukken matze en iedereen mag ervan eten.
8. Schenk een derde beker sap in. Zeg, “Gezegend zijt Gij, Heer onze God, Koning van het heelal, die de vrucht van de wijngaard maakte.”Iedereen drinkt ervan.
9. Wijs naar het ei op de schaal. Zeg, “Het ei wordt niet aangeraakt omdat het het symbool is voor het offer. Jezus werd geofferd voor onze zonden.”
10. Schenk een vierde beker sap in en zeg, “De verlossing is nog niet compleet. De vierde beker laat ons denken aan ons Verbond met de Eeuwige, aan de taken die ons, als geroepen volk, tot de dienst van onze God nog wachten, en aan het grote doel waarvoor het volk van Israel leeft: Het behoud en de bevestiging van de hoop.”
11. Nu mogen de kinderen lofliederen zingen. Sluit dan af met: “De Heer heeft aan ons gedacht. Hij zal ons zegenen. Hij zal het huis van Israel zegenen. Hij zal iedereen zegenen die de Heer vereren, de kleinen en de groten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten