dinsdag 9 december 2014

Vijf redenen om de Advent mee te beleven

Advent? Advent? We hebben het al druk genoeg met de voorbereidingen voor de Kerstdagen. Maar daarom is juist de Advent uitgevonden! Dus leg al die menukaarten en boodschappenlijstjes even aan de kant en ga zitten. Zet een mooi muziekje op, zoals deze bijvoorbeeld. De liederen zijn speciaal voor Advent geschreven.


He he, dat is beter. Maar waarom is het een goed idee om ook de Advent bewust te beleven (met je kinderen)? Hieronder vijf redenen!

  • Je leert je kinderen wat (ver)wachten is. In deze dagen van smartphones en internet moet. Alles. Meteen. Bevredigd. Worden. Als je niet wilt dat je kinderen kleine verwende loeders worden, is Advent, het uitzien naar Kerstmis met alle geneugten die daarbij horen, een mooie moment om dat te leren.

  • Je omzeilt alle commercie rondom Kerst. Zelf erger ik me soms groen en geel aan al dat opdringerige, op consumptiegerichte kerstgedoe vanuit de winkels. Ik wil mijn kinderen waarden meegeven die blijvend zijn, zoals liefde, vrede, vreugde, geduld, vriendelijkheid, trouw, goedheid, zachtheid, zelfbeheersing.

  • De Advent is een tijd van bezinning. Het geeft rust aan dagen die gemakkelijk kunnen worden beheerst door hectiek en stress.


  • Je kinderen begrijpen beter wat Kerstmis inhoudt, als ze zich er in de Advent al op hebben voorbereid en mee bezig hebben gehouden.


  • De Advent is ook een tijd van naastenliefde. In de kerstvakantie liggen de meeste instanties plat, maar in de Advent kun je juist met je kinderen er op uit trekken om eens wat te betekenen voor anderen. Of laat ze wat karweitjes doen om geld te verdienen voor de Adventsactie of een ander goed doel. Wat een mooie gelegenheid om bezig te zijn met ‘de kerstgedachte’!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten